Wiosna nie rozpieściła nas w tym roku. Na początku maja śnieg, zimno, marnie. O kwietniu i marcu już nie wspomnę. Dopiero teraz zaczęło się rozpogadzać. Zacząłem odnosić wrażenie, że nie mamy już czterech pór roku, tylko dwie – lato i zimę. Nie ma okresów przejściowych. Stąd też niestety owoce, którymi zwykle mogliśmy się cieszyć się wiosną – owszem są, ale wyjątkowo drogie. Wczesne truskawki niestety zmarzły lub nie cieszą słodkim smakiem. Wciąż trzeba czekać. Ale to nie powstrzyma mnie od uczczenia pięknej pogody czymś pysznym. Czymś orzeźwiającym, ale i konkretnym. Jako że ostatnio w moje łapska dostało się piwo od Omnipollo i Dugges – Anagram Blueberry Cheesecake Stout – nie było innej możliwości, żeby się nim nie zainspirować. Tym bardziej, że w końcu udało mi się dostać dojrzałe, pachnące i słodkie borówki.

Sernik limonkowy z borówkami – składniki
  • 800 g twarogu 3-krotnie zmielonego (lub dobrego wiaderkowego np. Mój Ulubiony z Wielunia, Delfiko lub Piątnica)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka dronbnego cukru
  • sok i skórka otarta z jednej limonki
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 4 jajka

Sernik limonkowy z borówkami – spód – składniki
  • 150 g ciasteczek Digestive z czekoladą
  • 70 – 80 g rozpuszczonego masła

Sernik limonkowy z borówkami – wykonanie

Jeśli używamy świeżego twarogu, należy go trzykrotnie zmielić (za pomocą maszynki do mięsa lub blendera). Jeśli jednak wykorzystujemy ser „wiaderkowy”, należy przełożyć go do miski wraz z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem i skórką z limonki, śmietaną i jajkami, a następnie krótko zmiksować na gładką masę. Przygotowujemy foremkę – dno tortownicy o średnicy 18 – 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Powstałymi okruchami wylepiamy dno tortownicy i niewielkie ranty. Przyklepujemy. Wylewamy do tortownicy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie „góra-dół” – serniki nie przepadają za termoobiegiem) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 60 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu dekorujemy wierzch sernika borówkami i listkiem mięty. Możemy się nim delektować wraz z ciemnym, deserowym stoutem.